Откриване на център за приложен поведенчески анализ на “Aутизъм днес”

Днес беше открит новия новият  Център за приложен поведенчески анализ на “Аутизъм днес” в лицето на г-жа Владислава Цолова. На откриването присъстваха г-жа Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката, г-н Калоян Дамянов, директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град, както и г-н Георги Георгиев председател на Столичния общински съвет.

В изказването си Калоян Дамянов подчерта важната роля на новите терапевтични направления за децата от аутистичния спектър. Той подчерта, че за последните 10 години е извървян дълъг път за популяризиране на приобщаващото образование и вече над 25000 деца и ученици със специални потребности се обучават в общообразователните детски градини и училища.

Приложният поведенчески анализ (ППА) е една от най-всеобхватните и ефективни алтернативи за хората с аутизъм. Той изгражда и подобрява социално значими поведения чрез систематично прилагане на интервенции, въз основата на принципите на поведенческата теорията за учене. Поведенията, на които се обръща внимание, варират между дейности като миенето на зъбите и обличането до управлението на времето. Методите, изградили ППА, са смятани за най-напредналите терапевтични и образователни интервенции за деца с аутизъм и разстройства на развитието.

Сподели тази новина

Прочетете нашите новини

Подготовка на учениците със специални образователни потребности за тестване за COVID-19

Полезна информацията, която ще съдейства на екипите за подкрепа за личностно развитие в училищата да подпомогнат учениците със специални образователни потребности за участието им в

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Ресурсни учители с безплатен достъп до E-просвета

Издателска група „Просвета“ ще предостави на всички ресурсни учители в страната безплатен достъп до своята електронна образователна платформа е-просвета. Инициативата ще се осъществи в партньорство

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »