Откриване на център за приложен поведенчески анализ на “Aутизъм днес”

Днес беше открит новия новият  Център за приложен поведенчески анализ на “Аутизъм днес” в лицето на г-жа Владислава Цолова. На откриването присъстваха г-жа Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката, г-н Калоян Дамянов, директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град, както и г-н Георги Георгиев председател на Столичния общински съвет.

В изказването си Калоян Дамянов подчерта важната роля на новите терапевтични направления за децата от аутистичния спектър. Той подчерта, че за последните 10 години е извървян дълъг път за популяризиране на приобщаващото образование и вече над 25000 деца и ученици със специални потребности се обучават в общообразователните детски градини и училища.

Приложният поведенчески анализ (ППА) е една от най-всеобхватните и ефективни алтернативи за хората с аутизъм. Той изгражда и подобрява социално значими поведения чрез систематично прилагане на интервенции, въз основата на принципите на поведенческата теорията за учене. Поведенията, на които се обръща внимание, варират между дейности като миенето на зъбите и обличането до управлението на времето. Методите, изградили ППА, са смятани за най-напредналите терапевтични и образователни интервенции за деца с аутизъм и разстройства на развитието.

Сподели тази новина
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Прочетете нашите новини

Информация за дистанционна подкрепа на ресурсните учители и специалисти

РЦПППО-София-град предоставя информация за работата на специалистите в дистанционна форма на подрепа. Уважаеми колеги, ресурсни учители, психолози и логопеди, Във връзка с обявеното извънредно положение

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »