Регионален център-София-град отбеляза Деня на белия бастун

На 15 октомври 2021 г., Регионален център-София-град отбеляза деня на белия бастун с онлайн презентация на Виктория Огородник – учител на деца и ученици с нарушено зрение в центъра пред специалисти – ресурсни учители, логопеди и психолози от центъра.


Белият бастун е помощно средство за придвижване и сигнализиране, използван от хора с частично увредено зрение или напълно слепи. Съществуват няколко типа бял бастун, които изпълняват не само първичната функция, но и комбинирани дейности в зависимост от нуждата на използващия го човек.

През 18 в англичанинът Джон Меткалф, който бил спяп и работел като пътен строител, става известен с умениятa си да се придвижва с помощтта на дълга пръчка, която му служела за бастун  или яздейки кон, като се движел чрез тях напълно самостоятелно.

По същото време във Виена- Йозеф Райзингер, обучил своето куче да му служи като водач. Документирано е, че през целия си живот той обучава 3 кучета и всички те можели спокойно и безопастно да го водят из улиците на Виена. 

през 20-те години на 20-ти век в Постдам, Германия се открива първата в света школа за кучета водачи. В школата се обучават предимно немски овчарки, които се оказват много подходящи и в последстивие се раздават на ослепели от войната ветерани. 

През 1930г използваният от слепите за придвижване бастун получава  днешното си оцветяване в бяло и се превръща в символ на слепотата.

На 6 октомври 1964 г. в САЩ- 15 октомври е обявен за Международен ден на белия бастун.

Сподели тази новина

Прочетете нашите новини

Обучение на тема: „Проектно-базирано обучение в работата с деца със специални образователни потребности“

На 23.02.2021 г. се проведе вътрешно квалификационно обучение за специалисти от РЦПППО-София-град с водещ Мариана Банчева на тема „Проектно-базирано обучение в работата с деца със

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Информация за дистанционна подкрепа на ресурсните учители и специалисти

РЦПППО-София-град предоставя информация за работата на специалистите в дистанционна форма на подрепа. Уважаеми колеги, ресурсни учители, психолози и логопеди, Във връзка с обявеното извънредно положение

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »