Регионален център-София-град отбеляза Деня на белия бастун

На 15 октомври 2021 г., Регионален център-София-град отбеляза деня на белия бастун с онлайн презентация на Виктория Огородник – учител на деца и ученици с нарушено зрение в центъра пред специалисти – ресурсни учители, логопеди и психолози от центъра.


Белият бастун е помощно средство за придвижване и сигнализиране, използван от хора с частично увредено зрение или напълно слепи. Съществуват няколко типа бял бастун, които изпълняват не само първичната функция, но и комбинирани дейности в зависимост от нуждата на използващия го човек.

През 18 в англичанинът Джон Меткалф, който бил спяп и работел като пътен строител, става известен с умениятa си да се придвижва с помощтта на дълга пръчка, която му служела за бастун  или яздейки кон, като се движел чрез тях напълно самостоятелно.

По същото време във Виена- Йозеф Райзингер, обучил своето куче да му служи като водач. Документирано е, че през целия си живот той обучава 3 кучета и всички те можели спокойно и безопастно да го водят из улиците на Виена. 

през 20-те години на 20-ти век в Постдам, Германия се открива първата в света школа за кучета водачи. В школата се обучават предимно немски овчарки, които се оказват много подходящи и в последстивие се раздават на ослепели от войната ветерани. 

През 1930г използваният от слепите за придвижване бастун получава  днешното си оцветяване в бяло и се превръща в символ на слепотата.

На 6 октомври 1964 г. в САЩ- 15 октомври е обявен за Международен ден на белия бастун.

Сподели тази новина

Прочетете нашите новини

Проведе се четвърта транснационална среща по проект CULTAPP

ПРОВЕДЕ СЕ ЧЕТВЪРТА ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ CULTAPP На 05 октомври 2020 година се проведе четвърта транснационална среща по проект: „ПРЕЖИВЯВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО В ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »