Регионален център-София-град отбеляза Деня на белия бастун

На 15 октомври 2021 г., Регионален център-София-град отбеляза деня на белия бастун с онлайн презентация на Виктория Огородник – учител на деца и ученици с нарушено зрение в центъра пред специалисти – ресурсни учители, логопеди и психолози от центъра.


Белият бастун е помощно средство за придвижване и сигнализиране, използван от хора с частично увредено зрение или напълно слепи. Съществуват няколко типа бял бастун, които изпълняват не само първичната функция, но и комбинирани дейности в зависимост от нуждата на използващия го човек.

През 18 в англичанинът Джон Меткалф, който бил спяп и работел като пътен строител, става известен с умениятa си да се придвижва с помощтта на дълга пръчка, която му служела за бастун  или яздейки кон, като се движел чрез тях напълно самостоятелно.

По същото време във Виена- Йозеф Райзингер, обучил своето куче да му служи като водач. Документирано е, че през целия си живот той обучава 3 кучета и всички те можели спокойно и безопастно да го водят из улиците на Виена. 

през 20-те години на 20-ти век в Постдам, Германия се открива първата в света школа за кучета водачи. В школата се обучават предимно немски овчарки, които се оказват много подходящи и в последстивие се раздават на ослепели от войната ветерани. 

През 1930г използваният от слепите за придвижване бастун получава  днешното си оцветяване в бяло и се превръща в символ на слепотата.

На 6 октомври 1964 г. в САЩ- 15 октомври е обявен за Международен ден на белия бастун.

Сподели тази новина
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Прочетете нашите новини

Пилотно обучение по проект „IE +“: „Насърчаване на положителни нагласи и основана на доказателствата политика за приобщаващо образование“

На 17, 18 и 20-ти ноември се проведе пилотно обучение по проект „IE +“: „Насърчаване на положителни нагласи и основана на доказателствата политика за приобщаващо

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »