Директорът на РЦПППО-София-град: Масовото COVID тестване за децата ще е безболезнено и ще ги върне към нормалността

През седмицата стана ясно, че се прави всичко възможно съвсем скоро да се възстанови присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката са внесли в Министерския съвет проект за решение за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за деца – със слюнка, чрез които ще се установи дали детето е заразено с коронавирусна инфекция. Тестването ще бъде два пъти седмично – в понеделник и четвъртък. Междувременно преди да посочат конкретна дата за присъствено обучение, здравните власти трябва да определят теста, който ще се прилага на децата. Лекари и вносители на медицински изделия са категорични, че тестовете за деца са напълно щадящи и са с над 95 процента чувствителност. Предизвикателство ли ще бъде ковид тестването за учениците и техните родители? По тази тема екипът на Actualno.com разговаря с д-р Калоян Дамянов, който е директор на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование в София – град.

“Подкрепям идеята на Министерството на образованието да започне COVID тестване на децата. Това е наложително заради обстановката в страната и нарастващите случаи. Подобно тестване вече има в почти всички европейски страни, практиката е напълно позната и не представлява особена трудност както за родителите, така и за учителите”, заяви Дамянов. Той добави, че въпреки наложената практика, в България все още има обществени предразсъдъци, които трябва да бъдат преодолени. Според него това е възможно само ако обществото се опознае с целия процес на тестване. Това предстои да се случи в следващите седмици.

“Има няколко вида тестове. Те са известни като щадящи по отношение на децата и са два типа. Едните са слюнкови и веднага показват резултата. Те могат да се провеждат в домашни условия или в училище. Другият тип, който според мен са по-подходящи за децата, са във вид на близалки. И по подобен начин съответно се разбира за резултата”, коментира директорът. По думите му в интернет вече има доста видеа от други държави където децата дори сами си ги правят, което показва, че не изисква особени умения или притеснения . Как си представяте да се прави масовото тестване – пробите да се вземат извън училище или в училище? “Сякаш в България повечето хора, работещи в системата на образованието, предпочитат варианта тестовете да се изготвят предварително вкъщи. Но моето лично менене е че не е за пренебрегване и варианта това да се извършва всамото училище, защото в крайна сметка не можем да бъдем сигурни дали тестът реално е проведен в домашни условия. Така, че аз мисля, че с оглед да се защити здравето на всички деца и работещите в системата, поне в началото, докато тази практика не се усвои като рефлекс, тестването да се случва в училище”, заяви Дамянов.

Той добави, че недоверието с тестването в домашни условия ще го има, но само в началото, тъй като всички ще разберат, че методът не е нито страшен, нито травмиращ за децата. По думите му те няма от какво да се притесняват, защото тестването не причинява никаква вреда или болка. Калоян Дамянов добави, че изследването за тях няма да бъде дискомфортно. “Има поне шест различни вида тестове. Общият механизъм при тях, е че половин час преди взимането на проба детето не би следвало да е закусвало или консумирало напитки. Това е изискването и като цяло няма нещо по-специфично”, добави той. Дамянов коментира и предизвикателствата по време на пандемия пред родителите и децата със специални образователни потребности. “Регионалният център има значително по-голяма подготовка през тази учебна година. Като цяло нашите ресурси учители знаят как да работят в тези условия. Отделно по отношение на електронното обучение се разработи платформа съвместно с МОН и Уницеф, в която има видео съдържание, което може да бъде използвано в домашни условия, в електронно обучение както от ресурсните учители, така и от семействата. (Сайтът може да видите тук: https://podkrepime.mon.bg/ ) . По наше настояване беше разрешено за децата със СОП да продължат занятия дори и при затваряне и карантиниране, тъй като видяхме, че за тях наистина е ключово да не бъде преустановявана подкрепата за дълъг период от време”, добави Дамянов.

Той съобщи, че Регионалният център подготвя информационна кампания за родителите и децата със СОП за COVID тестването. “Ние подготвяме видео, с което ще разясним как това може да се реализира и също така, ще разпространим информационни материали. Нашите ресурси учители ще преминат през обучение, в което те също ще могат да информират семействата. Важно е да преодолеем, че теставнето е нещо много трудно или дискомфортно за децата. По-скоро идеята ни тук е да го направим в нещо забавно, което да бъде част от ежедневието на детето без да се полагат някакви специални усилия”, съобщи директора. Калаян Дамянов добави, че приставеното обучение е за предпочитане и е по-ефектвино, тъй като училището е мястото, в което не само учиш, но и придобиваш социални умения. По думите му: “Присъственото обучение няма алтернатива! Трябва да направим всичко възможно за да осигурим достъп на децата и тестуването ще ни го позволи”. Според него въвеждането на “зелен сертификат” за учителите вече е световна практика и след като има изискване за децата да се тестват, e нормално и учителите да преминават през такъв скрининг. 

Прочетете целия материал на следния линк:  © Actualno.com

Сподели тази новина

Прочетете нашите новини

Регионален център-София-град е съорганизатор на международен форум за жестов език

На 12-14.10.2022 г. в София се проведе международна научна конференция „Жестовият език в образованието и науката“. Организатори на събитието са Министерство на образованието и науката,

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Заключителен семинар: „Добри практики в работата с деца в риск и деца със специални образователни потребности“

Днес се проведе заключителен семинар: „ Добри практики в работата с деца в риск и деца със специални образователни потребности“ по проект „Учим и израстваме

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »