6 октомври – Световен ден на хората с церебрална парализа

Церебралната парализа е симптоматична диагноза, която посочва мозъчно увреждане. Поставя се чрез неврологично изследване локализиращо увредата, елиминираща възможността за прогресивен характер на състоянието и показваща необходимостта от лечение и интервенция на нейните вторични състояния, които могат да се променят, като във времето се подобряват, влошават или не се променят.
За да се повиши осведомеността и да се образоват хората относно това здравословно състояние, Световният ден на церебралната парализа се отбелязва в световен мащаб на 6 октомври всяка година. Този ден е посветен на подобряването на живота на хората, живеещи с церебрална парализа, като ги обедини и гарантира, че те също имат същите права, достъп и възможности като останалия свят.


През 1948 г. е създадена Обединената асоциация за церебрална парализа, за да помогне на хората, страдащи от това състояние на двигателни увреждания, с диагноза и лечение, както и да им осигури финансиране. По-късно през 2012 г. Алиансът за церебрална парализа обяви 6 октомври да бъде определен и отбелязван като Световен ден на церебралната парализа.


Основната цел на деня е да обедини хората, живеещи с церебрална парализа, техните семейства, поддръжници и организации по целия свят. Отбелязва се всяка година за да се признаят усилията и ежедневните предизвикателства на хората, живеещи с церебрална парализа, както и да се намерят нови начини да се улесни живота им.

Церебралната парализа се отнася до група от неврологични заболявания, които се появяват в много ранна възраст и засягат трайно движението на тялото и мускулната координация за цял живот. Причинява се от увреждане или аномалии в развиващия се мозък при деца. Всяка такава аномалия нарушава способността на мозъка да контролира движението и да поддържа стойка и баланс.


Според Центровете за контрол и превенция на разстройствата има 4 основни типа церебрална парализа, които се класифицират според засегнатата им област в мозъка. Те са:
– Спастична церебрална парализа (сковани мускули)
– Дискинетична церебрална парализа (неконтролируеми движения)
– Атактична церебрална парализа (нарушен баланс и координация)
– Смесена церебрална парализа (смесена от повече от един споменат тип парализа)

Признаците и симптомите на церебрална парализа варират от човек на човек, тъй като има различни видове и нива на увреждане.
Основният признак за наличие на церебрална парализа при дете може да бъде посочен от забавянето на двигателните дейности като преобръщане, седене, изправяне или ходене.


Някои от другите симптоми са:
– Липса на мускулна координация при извършване на произволни движения;
– Сковани или стегнати мускули и преувеличени рефлекси;
– Слабост в един или повече крайници.
– Ходене на пръсти;
– Вариации в мускулния тонус;
– Тремор /треперене или произволни неволеви движения във всяка конкретна част на тялото;
– Забавяне в развитието на двигателните умения на децата;
– Трудност при изпълняване на прецизни движения, например при захвата и писането.

Според европейските данни, средната честота на церебралната парализа е 2.08 на 1000 живи раждания, но при децата, родени с телесно тегло под 1500 гр., честотата е 70 пъти по-висока в сравнение с групата деца с телесно тегло над 2500 гр. при раждане.
Терапията на деца с детска церебрална парализа включва различни способи за повлияване на двигателните затруднения и подобряване на когнитивните възможности като:
– кинезитерапия;
– физикална терапия;
– роботизирана рехабилитация;
– ерготерапия;
– подкрепа от логопед, психолог, ресурсен учител.


Съвместната работа на екип от специалисти е доказала своите ефекти във времето.

Сподели тази новина

Прочетете нашите новини

Проведе се 5-тата международна конференция “Допълваща и алтернативна комуникация”

В дните от 24 до 26 ноември се проведе 5-тата международна конференция “Допълваща и алтернативна комуникация” Конференцията представя световния опит и съвременните подходи в използването

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Калоян Дамянов участва в Национална конференция на тема: “Споделяне на успешни практики в областта на приобщаващото образование и обучение по време на пандемия”

Участие в Национална конференция на тема: “Споделяне на успешни практики в областта на приобщаващото образование и обучение по време на пандемия” в Центъра за развитие

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »

Представяне на нова професионална инициатива за младежи със специални образователни потребности и увреждания

На 29 май 2024г. специалисти от РЦПППО-София-град бяха гости на официалното представяне на нова професионална инициатива по проект за младежи със специални образователни потребности и

ПРОЧЕТИ ОЩЕ »